Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Scandicin Emilia Sarkia: ”Töissä saa olla hauskaa ja se on jopa toivottavaa”

Scandic valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work 2017 -tutkimuksen suurten yritysten sarjassa. Kysyimme Scandicin HR&Training Manager Emilia Sarkialta vinkkejä työssä viihtymiseen.
 

Scandicin Emilian mielestä töissä saa ja pitää olla hauskaa.

Emilia, mitä kaikkea työhösi Scandicin HR&Training Managerina sisältyy?

Vastaan työssäni Scandicilla rekrytoinneista, perehdytyksestä ja työnantajamielikuvan rakentamisen tietyistä osa-alueista sekä Scandicin operoimien Hilton-hotelleiden henkilöstö- ja koulutustoiminnoista. Olen osa kolmen hengen HR-tiimiä, jossa on itseni lisäksi esimiehemme Riikka Mattila sekä kollegani Carolina Siren. Koska meillä on pieni tiimi, saamme kaikki osallistua monipuolisesti erilaisiin projekteihin ja vastuualueemme ovat laajoja.

Mistä itse HR-ammattilaisena saat työn iloa?

Omassa työssäni saan joka päivä kuulla ja nähdä, kuinka meidän tiimiläiset Scandic/Hiltonissa ovat innoissaan onnistuessaan työssään. Yleensä innostus aina liittyy siihen, että he ovat onnistuneet yllättämään vieraamme tai ilahduttamaan tiimikaverinsa. Me henkilöstöosastolla viihdymme työssämme silloin, kun onnistumme mahdollistamaan ja tukemaan tiimiläistemme ja esimiehiemme onnistumisia. Tämä voi näkyä esimerkiksi valmennuksena, joka koetaan tärkeänä osallistujien keskuudessa tai projektina, joka hyödyttää asiakaspalvelussa olevia. On myös aina yhtä palkitsevaa oppia uusia asioita ja päästä kehittämään toimintoja.

Kerroit, että teillä on hyvä pössis ja se saa näkyä. Mitkä asiat tekevät Scandicin työilmapiiristä Suomen parhaan?

Ilmapiiri, jossa jokaisen meidän Scandic/Hiltonlaisen tekemisellä ja työpanoksella on merkitys vieraidemme viihtymisessä ja tavoitteiden saavuttamisessa luo yhteisöllisyyden tunnetta ja antaa monipuolisen hyvän olon tunteen. Jos tämä tunne joskus meinaa kadota, pitää olla turvaverkko, joka ottaa vastaan ja auttaa jälleen löytämään oikealle tielle.

Uskon, että hyvällä yhteistyöllä ja avoimella keskustelulla ihmisten välillä on suuri merkitys sekä työviihtyvyyteen että työssä onnistumiseen. Työkaverit ja asiakkaat ovat kysyttäessä meidän tiimiläistemme mukaan yleensä parasta töissä.

Voimme nauraa ja välillä myös itkeä yhdessä, kunnioitamme toistemme persoonia, arvostamme toistemme osaamista ja luotamme toinen toisiimme.

Meillä on omassa HR-tiimissämme rehellisen avoimet välit ja tunnemme toisemme hyvin sekä ammatillisessa mielessä että yksityishenkilöinä. Se helpottaa työn tekemistä. Voimme nauraa ja välillä myös itkeä yhdessä, kunnioitamme toistemme persoonia, arvostamme toistemme osaamista ja luotamme toinen toisiimme.

Meidän oman tiimin luottamussuhteiden lisäksi on kriittistä, että välit esimiehiin ja muihin tiimiläisiimme ovat kunnossa ja kommunikaatio on avointa. Tämä johtaa rentouteen ja turvallisuuden tunteeseen, joka vapauttaa energiaa esimerkiksi uusien ideoiden synnyttämiseen sekä yhtä lailla arjen rutiinien suorittamiseen ilolla. Kaikki työtehtävät eivät aina ole mieluisia, mutta työpaikassa, jossa viihdytään nekin hoidetaan ammatitaidolla. Uskon vahvasti, että työssä viihtymisen avaimet ovat jokaisella itsellään ja oman vastuun ymmärtäminen on kaiken a ja o. Erään tunnetun suomalaisen lausetta lainatakseni ”katse eteen ja suupielet ylöspäin” auttaa jo pitkälle.

Uskon vahvasti, että työssä viihtymisen avaimet ovat jokaisella itsellään ja oman vastuun ymmärtäminen on kaiken a ja o.

Scandic on Suomen paras työpaikka.
Scandic on Suomen paras työpaikka 2017.

Emilian 10 vinkkiä työssä viihtymiseen

 1. Pitäkää hauskaa!
  Töissä saa ja pitää olla hauskaa. Se ei tarkoita, etteikö asioihin suhtauduttaisi kunnianhimoisesti ja asiaan kuuluvalla vakavuudella. ”Näin laulain työtäs tee” ei kuulu perisuomalaiseen ajattelutapaan, mutta se saisi kuulua!
   
 2. Näe ja kuule ihmiset ympärilläsi.

  Ehkä klisee, mutta aito kiinnostus ja välittäminen kaikista ihmisistä ympärillä antaa energiaa ja luo jokaiselle merkityksellisyyttä. On kaikkien vastuulla välittää ympärillä olevista, ei vain esimiehen. Yhteenkuuluvuus syntyy tällaisesta ajattelutavasta
   

 3. Avaa keskustelu rohkeasti vaikeistakin asioista.
  Epämieluisia asioita ei kannata padota sisällään, koska yleensä ne selviävät keskustelun kautta. Yleensä joku muukin kantaa samaa huolta ja on kiitollinen, että joku rohkenee puhua.
   
 4. Vältä syyttelyä ja selän takana pahan puhumista.
  Oma mieli on kevyempi, kun tietää toimivansa oikein eikä itse osallistu selän takana puhumiseen.
   
 5. Muista 4 koota.
  Kannusta, kiitä, kehu ja kunnioita. Kiitoslahjojen antamista ei tarvitse säästellä.
   
 6. Ole oma itsesi.
  Arvosta myös kaikkia muita juuri sellaisina kuin he ovat.
   
 7. Pyydä apua.
  Ihmiset haluavat yleensä auttaa toisiaan ja saavat siitä hyvän olon tunteen, kun voivat auttaa.
   
 8. Hae ratkaisuja.
  Ratkaisuja tekemällä edistät asioita ja saat onnistumisen tunteita.
   
 9. Välitä itsestäsi.
  Pidä itsestäsi hyvä huoli, koska vain sinä voit lopulta vastata omasta hyvinvoinnistasi. Löydä omat tapasi rentoutua ja käsitellä paineita. Kuuntele itseäsi.
   
 10. Älä pelkää mokia!
  Jos joutuu koko ajan varomaan virheiden tekemistä, se vie liikaa energiaa uusien ideoiden luomiselta. Kun kokeilee uusia asioita, saattaa sattua virheitä, mutta niistä voi oppia.

Lue myös nämä