Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Suomi pyörii lounaalla. Ja kahvilla.

Tapasin Suomessa hollantilaisen yliopisto-opettajan, joka vertaili opiskelijoitaan Amsterdamissa ja Tampereella ja totesi, että suomalaiset ovat niin hyvinvoivia (“fit”), koska he syövät kunnon lounaan. Jäin miettimään hänen lausahdustaan ja niinhän se on, suomalaiset syövät lähes poikkeuksetta suurkeittiön tekemän tasapainoisen lounaan, mikä ei ole suinkaan sääntö joka puolella maailmaa.

Lapset syövät päiväkodissa, koululaiset ja opiskelijat koulussa, työssäkäyvät lounasruokalassa ja seniorit vanhainkodissa tai saavat ateriapalvelun annoksen ovelleen. En tosin tiedä, miten prosentit eläkeläisten kohdalla menevät, mutta periaatteessa trendi jatkuu kehdosta hautaan. Kyseessä on mielestäni kansanterveydellisesti ja kansantaloudellisesti aivan loistava juttu. Keskieurooppalainen siippani tosin välillä kritisoi, että ruoka on Suomessa liian usein pelkkää ravinto-oppia ja polttoainetta, maulla ei ole niin väliä, mutta paljon edistystä on tapahtunut minunkin parinkymmenen vuoden suurkeittölounaselämäni aikana.

Lounaslinjastossa ja noutopöydässä asioiminen vaatii myös osaamista ja maalaisjärkeä. Jos joku hamstraa lautaselleen viisi kyljystä vain heittääkseen ne pois, niin ravintolan on jossain vaiheessa pakko nostaa hintoja tai jättää kokoliha pois. Suomessa tämä osataan, joku ottaa ehkä enemmän salaattia ja toinen jättää perunat pois, mutta kokonaisuus toimii ja hävikkiä tulee vähemmän kuin kotitalouksissa. Saksassa syödään myös kunnon lounas, mutta lautasen täyttää aina joku keittiön puolelta, yleensä aika täyteen; itse et pääse koskaan lihapatojen ääreen ja juomat pitää ostaa erikseen. Ravintoloitsijan kate on usein nimenomaan juomissa, siksi suolainen ruoka kannattaa.

Lounaan lisäksi ainakin IT- ja markkinointiviestinnän maailma pyörii selvästi kahvin voimalla. Siinä missä 60-70 -lukujen old economy vaati paljon viinaa toimiakseen, oli pitkät lounaat ja muuta, niin 2000-luvun dotcom-tekijät söivät paljon sokeria, irtokarkkeja ja energiajuomaa kului läppäreiden ääressä. Pohjoismaissa syödään ainakin Saksaan verrattuna moninkertaisesti sokeria. Suolan kulutus saattaa tosin olla päinvastoin. Nyt jo useamman vuoden ajan on ollut vahva kahvin aikakausi, on erikoiskahveja ja hienoja keittimiä kapseleineen ja maidonvaahdottimineen. Tee on vahvassa nousussa; valkoinen, vihreä, piparminttu, koillisrinteen kofeiiniton… Ilman teetä ja kahvia pärjää mainiosti, mutta ilman lounasta ei, sen tietää jokainen, joka on joutunut jättämään sen väliin ja korvaamaan palaveripullalla. Olo alkuillasta ei ole hääppöinen.

Anu Halme, IT-rakennusmestariyrityksen W3 Groupin asiakkuusjohtaja. Käyttää lounasseteleitä ja syö lautasmallia noudattaen. www.w3.fi

Lue myös nämä