Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Teitkö liikunnallisen lupauksen? 5 vinkkiä, miten pidät liikuntainnostuksen yllä

Pidä kiinni liikuntainnostuksesta
Kuva: 123RF

Uusi vuosi on totutusti monelle hetki tehdä lupauksia myös oman terveyden edistämiseksi. Mutta miten saada liikunnalliset lupaukset kantamaan vielä tammikuun yli? Listasimme viisi väkevää vinkkiä.

1. Aloita rauhallisesti

Lian kova aloitus on yksi suurimpia syitä liikuntainnon lopahtamiselle. Mitä kauemmin säännöllisestä liikkumisesta on aikaa tai mitä huonommassa kunnossa olet, sitä armollisempi sinun tulee olla itsellesi. Kävele, älä juokse ensimmäiselle lenkille lähtiessäsi. Tai päätä alkuun liikkua kerran viikossa neljän kerran sijaan. Näin kynnys aloittamiselle ei nouse liian korkeaksi. Kun et vedä itseäsi ihan puhki heti ensimmäisellä kerralla, uskallat lähteä liikkeelle vielä seuraavallakin kerralla. Liian kovan aloituksen riskistä puhuu moni asiantuntija, kuten Diacorin työfysioterapeutti Mari Salo mtv.fissä. Tähän liittyy myös seuraava vinkkimme:

2. Tee tavoite (jonka voit saavuttaa)

Tavoite motivoi työskentelemään tavoitteen eteen, mutta pahinta on, jos tavoite on aivan liian korkea, ja sen saavuttaminen aiheuttaa enemmän stressiä kuin iloa. Etenkin aloittelevan liikkujan kannattaakin tehdä tavoite, joka on oikeasti saavutettavissa. Tee esimerkiksi kuten naisten ammattiverkosto Tiistai-klubin Pauliina Ullner. Pauliina asetti itselleen maltillisen tavoitteen koko vuodeksi; 200 tuntia liikuntaa, mikä tekee viikkotasolla neljä tuntia. Jos viikkotavoite jäi joskus saavuttamatta, sen pystyi kirimään jonain muuna viikkona. Mikäli viikkotavoite on liian kova, tulee jo muutaman viikon sairastelusta liian iso pala kiinni otettavaksi ja into lopahtaa tavoitteen aikaisen kariutumisen myötä.

3. Liiku ryhmässä

Kun teet sopimuksen lenkille tai treeneihin lähtemisestä jonkun muun kuin vain itsesi kanssa, tulee sinne helpommin myös lähdettyä. Ryhmäpaine on tässä tapauksessa vain hyvästä. Kaverilta tai joukkueelta saat myös tärkeää tukea silloin, kun liikunta tuntuu pakkopullalta. Hyvä vinkki on tehdä kuten Stage-bloggaaja Hanna: sovi liikuntatreffejä kaverien kanssa, yhdistät niin kuulumisten vaihtamisen kuin liikunta-annoksen nauttimisen!

4. Kokeile uusia lajeja

Kaikkien ei tarvitse tykätä juoksemisesta, ja vaikka Facebook-päivitykset ovat pullollaan crossfit-hehkutusta, ei laji välttämättä sovi sinulle ollenkaan. Löydä laji, josta tykkäät! Maailma on pullollaan mitä mielenkiintoisempia, oudompia tai tavallisempia lajeja, joita voi tehdä yksin tai yhdessä tuttujen, tuntemattomien tai vaikka lemmikkiensä kanssa. Ja lähes minkä tahansa lajin voi aloittaa vielä aikuisenakin. Hyviä vinkkejä lajikokeiluihin löydät esimerkiksi Smartumin käyttökohdehausta. Lähde rohkeasti kokeilemaan! Ja kun olet löytänyt sen mieluisan lajin, pysy siinä, mihin viittaa viimeinen vinkkimme:

5. Tee sitä, mistä tykkäät

Tämä on ehkä se tärkein vinkki. Kun löydät lajin, josta juuri sinä pidät, on onnistuminen ja tavoitteissa pysyminen monin kerroin mahdollisempaa. Jos käyt niissä crossfit-treeneissä vain, koska kaikki muutkin käyvät, vaikket itse siitä oikeasti pidäkään, alat löytää aika nopeasti tekosyitä pois jäämiselle. Sen sijaan laji, jonka pelkkä ajatteleminen saa hymyn huulillesi, innostaa vielä alkuhuumankin jälkeen. Toisaalta se laji voi olla juuri se crossfit, sen selvität vain vinkin 4 mukaisesti kokeilemalla.

Loppuun vielä video, joka jokaisen omaa lajia etsivän tulisi katsoa: Näin löydät törkeän kivan liikuntaharrastuksen!

Toivotamme iloa ja riemua liikunnasta uudelle vuodelle!

Lue myös nämä