Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Työmatkaetu säästää rahaa, aikaa ja ympäristöä

Smartum työmatkaetu käy julkisissa kulkuvälineissä
Smartumin toimitusjohtaja Maarit Hannula hyödyntää työmatkaetua julkisilla töihin kulkiessaan.

Yhä useammat yritykset pyrkivät edistämään työntekijöidensä työmatkojen taittamista muulla kuin yksityisautoilulla. Yritys voi tarjota puitteet työmatkaliikuntaan tai tukea julkisilla välineillä tehtyjä työmatkoja. Smartumin toimitusjohtajan Maarit Hannulan mielestä edelläkävijäyritykset ottavat nyt vihreät arvot huomioon myös työmatkailussa.

Maarit Hannula, mikä on työmatkaetu?

Työmatkaetua tarjoava työnantaja tukee rahallisesti työntekijöiden julkisilla kulkuvälineillä tekemiä työmatkoja. Työmatkaetu on työntekijälle tietyllä portaikolla veroton etu. Toisin kuin vaikka liikuntaetua, sitä ei tarvitse tarjota henkilöstölle tasapuolisesti. Joillekin auton käyttö on toki perusteltua, mutta moni kulkee työmatkat omalla autolla silkasta tottumuksesta tai laiskuudesta. Työmatkaedun tarjoaminen on työantajalta konkreettinen kannuste työntekijöiden yksityisautoilun vähentämiseksi.

Työmatkaedun tarjoaminen on työantajalta konkreettinen kannuste työntekijöiden yksityisautoilun vähentämiseksi.

Kuka hyötyy työmatkaedusta?

Vähän kliseisesti voisi sanoa, että työmatkaedusta hyötyvät kaikki. Työntekijälle etu lisää arjen sujuvuutta ja sitä kautta hyvinvointia. On aivan eri asia istua ruuhkassa ratin takana kuin rennosti vaikka bussissa lueskellen, usein vielä bussikaistaa viilettäen. Arkiliikuntakin lisääntyy, kun auto ei vie ovelta ovelle. Työnantaja saa motivoituneita ja energisempiä työntekijöitä, kun arjessa on enemmän stressittömiä hetkiä. Suomessa tehdään päivittäin yli 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa, joista 75 prosenttia kuljetaan henkilöautolla. Jokainen omasta autosta julkisen liikenteen käyttäjäksi siirtyvä työntekijä luo myös työllisyyttä sekä säästää samalla ympäristöä ja luontoa.

Millaisiin tilanteisiin työmatkaetu sopii parhaiten?

Työmatkaedusta hyötyvät etenkin säännöllisiä pitempiä siirtymiä tekevät työntekijät, kuten toiselta paikkakunnalta töihin kulkevat. Myös suhteellisen lyhyillä työmatkoilla, esimerkiksi pääkaupunkiseudun sisällä, kannattaa auto vaihtaa julkisiin kulkuvälineisiin.

Miten Smartumin työntekijät hyödyntävät työmatkaetua?

Meillä työntekijät tulevat hyvin eri suunnista. Esimerkiksi kaksi kulkee päivittäin junalla Lahdesta; omaan autoon verrattuna juna paitsi säästää luontoa, mikä tärkeintä myös heidän vapaa-aikaansa. Junamatka on tehokasta työskentelyaikaa, joka luetaan heille osittain työajaksi. Näin aikaa jää enemmän itselle ja perheelle. Pääkaupunkiseudulla asuvat smartumlaiset käyttävät työmatkaetua paikallisliikenteen lippuihin. Tarjoamme jokaiselle työntekijälle vuodessa 300 euron edestä Smartum Työmatkasaldoa. Summa osuu verottoman edun luokkaan.

Smartum Työmatkasaldolla työnantaja tukee työmatkoja.

Klikkaa ja lue lisää Smartum Työmatkasaldosta. 

Lue myös nämä