Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Uskonko? - haastattelussa Saku Tuominen

Saku Tuominen haastattelussa Uskonko-kirjasta

Smartum Stage poimi kevään kirjoista iltalukuun Annamari Heikkilän ja Saku Tuomisen kirjan Uskonko ja vaikuttui.

Olet kirjoittanut psykologi ja psykoterapeutti Annamari Heikkilän kanssa kirjan Uskonko. Millaisista ajatuksista ja lähtökohdista kirja syntyi? Mistä se kertoo?

Kirja kertoo ihmisten ja ihmisjoukkojen uskomuksista – siitä millaisia uskomuksia meillä on, miten ne syntyvät ja vaikuttavat ja miten niitä voi tarvittaessa muuttaa. Kirja lähti siitä, että nykymaailmassa kuulemme usein ”usko itseesi” -tyyppisiä hokemia ja halusimme pohtia hieman syvällisemmin sitä, mistä asiassa on kyse. Emme halua antaa vastauksia vaan pikemminkin kysyä kysymyksiä.

Millainen vaikutus uskomuksilla, sillä mihin uskoo, voi olla elämään ja hyvinvointiin?

Valtavan suuri, mutta vaikutus voi olla joko myönteinen tai kielteinen. Parhaimmillaan uskomukset auttavat meitä elämään elämää joka tuottaa meille iloa, pahimmillaan ne rajoittavat meitä tavalla tai toisella. Lähes jokaisella ihmisellä on koko elämän ajan molempia. Uskoakseni hyvässä elämässä kyse on hyvien uskomusten lisäämisestä ja huonompien tunnustamisesta ja hyväksymisestä.

Kirjassa esitetään uskomusten muuttamiseen ja muutokseen liittyvä vaakamalli. Miten se toimii? Miten ihminen voi muuttaa uskomuksia, vaikkapa hyvinvoinnilleen haitallisia?

Usein meillä on kaksi vastakkaista uskomusta, vahva ja heikko. Esimerkiksi ”olen surkea puhuja” ja ”voin kehittyä todella hyväksi puhujaksi”. Jos jälkimmäistä haluaa vahvistaa, todennäköisesti pelkkä oppaiden lukeminen ei riitä. Täytyy uskoa, että muutos ylipäätään on mahdollinen ja sen jälkeen ottaa pieniä askeleita, jotka vahvistavat tätä uutta, vielä heikkoa uskomusta. Eli tarvitaan sekä uskottava tarina muutoksesta että konkreettisia tekoja.

Mitä henkilökohtaisia havaintoja ja kokemuksia sinulla on uskomusten muuttamisesta? Millainen prosessi uskomusten muuttaminen on?

Olen tietoisesti muuttanut moniakin uskomuksia. Esimerkiksi joskus aiemmin uskoin, että olen aina myöhässä. Nyt uskon, että olen aina ajoissa. Tunnistin uskomuksen – uskon olevani ihminen, jolle on luonteenomaista olla myöhässä – ja aloin sanoa kaikille että olen aina ajoissa ja sen lisäksi myös olin aina ajoissa. Eli tarina ja teot. Ja malttia.

Kirjoitatte kirjan esipuheessa, että kirja muutti teidän molempien kirjoittajien elämän. Miten kirja vaikutti omalla kohdallasi?

Se kuulostaa kauhealta kliseeltä, mutta on itse asiassa totta. Suurin muutos oli se, että aloin tunnistaa kuinka paljon ympärillämme on erilaisia uskomuksia. Kun pääministeri sanoo että on ”pakko muuttua”, kyse ei ole pakosta, ainoastaan uskomuksesta. Kun isä sanoo pojalleen, että meidän suvussa ei ole ollut kielipäätä, sekin luo uskomuksia. Mieleni on nykyään paljon joustavampi.

Lue myös nämä