Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Uusi ammatti aikuisena

Kolme alanvaihtajaa kertoo, mikä heidät sai vaihtamaan ammattia ja mitä siitä seurasi.

Media-alan ahdinko ajoi eteenpäin

Uusi ammatti aikuisena voi löytyä vaikka laborantin työstä.

"Opiskelin lukion jälkeen graafiseksi suunnittelijaksi, koska olin kiinnostunut taiteesta ja mediasta. Päädyin työskentelemään lehtialalle ja tein niitä hommia kuusi vuotta. Vähitellen printtimedian ahdinko alkoi tuntua työtahdissa ja ja yt-neuvottelujen määrässä. Totesin, että nyt olisi järkevää ruveta miettimään b-suunnitelmaa. Laborantin ammattiin päädyin, koska olen aina pitänyt kemiasta ja fysiikasta. Tässä työssä tuntuu, että teen oikeasti jotain hyödyllistä ja tärkeää. Isoin muutos on se, kun sulkee työpaikan oven, niin työt todella jäävät sinne. On ollut hienoa huomata, miten stressi on vähentynyt. Minulla on taas energiaa harrastaa vapaa-ajalla piirtämistä ja maalaamista, mikä edellisen työn aikana jäi kokonaan. Valmistuin kesäkuussa ja nyt haen töitä. Uskon, että oma paikka löytyy pian. Toisin kuin media-alalla, tällä alalla paikkoja on avoinna."

Annis Rummukainen, 29, laborantti

Kirvesmiehestä saliyrittäjäksi

”Tein pitkään kirvesmiehen töitä perheyrityksessä. 2000-luvun alussa tajusin, että en jaksa tehdä tätä koko elämääni. Työ ei inspiroinut eikä tuntunut omalta. Olen harrastanut kamppailulajeja koko ikäni ja aloin pohtia voisiko siitä tulla uusi ammatti. Kouluttauduin liikunta-alalle ja viisi vuotta sitten päätin laittaa oman salin pystyyn puolisoni Sannin kanssa. Aluksi yrityksen toiminta keskittyi puoliksi crossfitiin ja puoliksi kampailulajeihin, mutta pian crossfitista tuli päälaji. Tässä työssä pääsen toteuttamaan itseäni ja nautin työnteosta huomattavasti enemmän. Rahallisesti työ ei ole ihan yhtä kannattavaa, mutta minulle tärkeämpää on tehdä sitä, mistä tykkään. Yksityisyrittäjänä toimiminen on välillä stressaavaa mutta myös antoisaa. Tykkään yrittäjän vapaudesta ja siitä, että päätäntävalta on itsellä.”

Valta Sjöblom, 38, urheiluvalmentaja, Crossfit Tuusulan ja Järvenpään perustaja

Kirvesmies ja ympäristökonsultti perustivat Crossfit Tuusulan ja Järvenpään.

Harrastus vei mukanaan

”Työskentelin kuusi vuotta ympäristökonsulttina, ennen kuin päädyin perustamaan crossfit-salin puolisoni Valtan kanssa. Pidin ympäristökonsultin työstä paljon ja pääsin toteuttamaan siinä minulle tärkeää ympäristönsuojelua. Crossfitia olin harrastanut jo pidemmän aikaa. Ajatus salin perustamisesta lähti siitä, kun muutimme Tuusulaan eikä siellä ollut crossfit-salia. Halusin jatkaa rakasta harrastustani ja oman yrityksen perustaminen houkutti. Aluksi jatkoin myös ympäristökonsulttina, mutta pian yritys alkoi viedä yhä enemmän aikaa. Vuosi sitten perustimme toisen salin Järvenpäähän ja samalla jätin ympäristökonsultin tehtävän. Tykkään työstäni saliyrittäjänä. Tässä työssä tapaa paljon ihmisiä eikä salilla tule istuttua niin paljon kuin edellisessä työssäni. Olen tyytyväinen alan vaihtoon, mutta en pidä mahdottomana ajatuksena, että joskus vielä palaisin entiseen työhöni.”

Sanni Pisto, 35, urheiluvalmentaja, Crossfit Tuusulan ja Järvenpään perustaja

Lue myös nämä