Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Värit kertovat, mitä meille kuuluu

Värien vaikutus mielialaan ja tunteisiin.
KUVA: 123RF

Värit vaikuttavat meihin. Jokaisella meistä on kokemuksia väreistä ja niiden vaikutuksista. Teemme väreihin liittyviä valintoja joka päivä, ja väreillä – vaikka vain yhdellä yksittäisellä – voi joinakin hetkinä olla meihin ja mielialaamme voimakaskin vaikutus.

Ehkä koemme vihreän rauhoittavuuden liikkuessamme luonnossa, valkoisessa on mielestämme jotain puhdistavaa, uutta aloittavaa, ja keltainen tuo esiin meissä piilevän ilon. Yllättäen tulee hetki, jolloin koemme tarvitsevamme kirkasta punaista, oranssia, tai vaaleanpunaista.

Usein värit tulevat elämäämme tiedostamattamme. Huomaamattamme olemme ripotelleet ympärillemme – kotiin, valmistamaamme ruokaan, pukeutumiseemme, esineisiin työpöydällämme – toisia värejä enemmän kuin toisia.

Mutta mistä tulee yhtäkkinen halu pukeutua punaiseen? Miksi ympäröin itseni vihreällä? Mistä johtuu, että vaatekaappini on täynnä sinisiä vaatteita?

Mistä johtuu, että vaatekaappini on täynnä sinisiä vaatteita?

Väri on elektromagneettista värähtelyä ja kulkee aaltomaisesti aivan kuten lämpö ja ääni. Mihin tahansa kohdistamme katseemme, emme näe itse kohdetta vaan siitä heijastuvan valon. Silmämme tunnistavat satoja eri värisävyjä ja erottavat ne toisistaan niiden heijastamien aallonpituuksien mukaan.

Värit ovat siis valon eri aallonpituuksia, ja aivot ovat keskeisessä osassa värien näkemisen suhteen. Vaikuttaa siltä, että ihmiset aistivat värit yksilöllisesti, ja muun muassa tästä syystä mieltymyksemme värien suhteen vaihtelevat.

Lapsille on luontaista puhua lempiväreistä, aikuiset usein unohtavat niiden merkityksen tai vähättelevät sitä, vaikka kysymys Mikä on lempivärini juuri nyt? voi olla mitä oleellisin.

Värien sisällään pitämät viestit ovat kiehtovia, ja niihin kannattaa tutustua. Värien kautta on kiintoisaa tutkailla, mitä sisimmällemme kuuluu.

Jos rakastat oranssia, rakastat elämää.

Pieni opas värien perusmerkityksiin

Punainen

Punaista pidetään elämän ja elinvoiman värinä – voimakkaana, huomiota vaativana ja eteenpäin pyrkivänä se herättää intohimoja. Oikein käytettynä punainen edustaa valtaa, voimaa ja itseluottamusta. Kirkkaat punaisen sävyt edustavat rakkautta ja uuden elämän syntymää. Siksi se on hyvä väri elämään väsyneille, aneemisille ja harhaileville ihmisille.

Oranssi

Oranssi on ulospäinsuuntautunut, iloinen ja sinnikäs väri. Sen sanotaan tasapainottavan tunteita ja älyä ja tuovan meissä esiin halun palvella toinen toistamme. Jos rakastat oranssia, rakastat elämää: oranssi nostaa masennuksesta, yksinäisyydestä ja väsymyksestä. Oranssi on monissa uskonnoissa pyhä väri ja auringon symboli, joka liitetään myös ruokahaluun ja luovuuteen.

Sininen

Sinisen vakauttava ja rauhoittava vaikutus on meille ehkä tuttu? Sininen liitetään totuuteen, vilpittömyyteen, lojaalisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja älykkyyteen. Sinisen kääntöpuoli voi olla liikaa käytettynä alakulo, näköalattomuus, kylmyys ja välinpitämättömyys. Yönsininen voi tuoda turvaa, vaaleansininen helpotusta unettomuuteen ja indigo auttaa kuulemaan sisäistä ääntämme paremmin.

Violetti

Violetti tunnetaan kaikista ’henkisimpänä’ värinä, joka värähtelee hienovireisesti ja nopeasti. Violettiin liittyy nöyryys, uhrautuvaisuus ja toisten auttaminen. Se on korkeimman minän väri, rauhoittava, pysähdyttävä ja puhdistava. Violetti myös tuo valoa ja herättää luovuuteen.

Keltainen

Keltainen on ilon väri, ajatusten ja älykkyyden symboli. Siihen liittyy iloinen mieli ja optimismi: keltainen ilahduttaa ja herättää huumorin. Keltaisen käyttö sopii hermostollisiin väsymystiloihin, se voi parantaa ruoansulatusta, ihottumaa ja kutinaa. Liiallisesti käytettynä keltainen voi edistää petollisuutta, katkeruutta ja kriittisyyttä.

Vihreä

Vihreä virkistää, ja sen on tutkittu vaikuttavan luovuuteen. Vihreällä on myös rauhoittava ja tasapainottava vaikutus: siksi luonnossa liikkuminen vaikuttaa meihin niin voimakkaasti. Käytä vihreää, jos haluat tyynnyttää ja tasapainottaa mieltä ja latautua.

Vaaleanpunainen

Vaaleanpunainen on hoivaava ja rakastava väri. Pienten lasten arvellaan pitävän vaaleanpunaisesta, sillä se liittyy oman itsen hoivaamiseen. Vaaleanpunainen on herkkä väri, täynnä toivoa ja iloista odotusta. Se luo tasapainoa ja auttaa ratkaisemaan hankalia tilanteita sopuisasti. Vaaleanpunainen kuvastaa rakkautta, uskoa kauneuteen ja hyvyyteen.

Ruskea

Ruskeaan pukeutuva ja siihen mieltynyt arvostaa ehkä turvallisuutta, säännöllisyyttä ja varmuutta. Ruskea on hyvin maallinen väri, jolla on myös rauhoittavia vaikutuksia. Ruskea symboloi hyvää terveyttää, kovaa työtä ja vakautta, sekä vahvistaa muiden värien vaikutuksia.

Valkoinen

Valkoinen pitää sisällään kaikki sateenkaaren värit. Se kuvastaa puhtautta, toivoa, viattomuutta ja oikeudenmukaisuutta. Valkoisessa on myös keveyttä, se viilentää ja antaa tilaa. Valkoinen poistaa myös kielteisyyttä, rohkaisee hyväksymään ja antamaan anteeksi.

Musta

Musta on mystinen ja pelottavakin, mutta siihen liitetään myös uljautta. Musta imee sisäänsä kaikki muut värit. Surun keskellä musta voi auttaa keskittymään sisäisiin tuntemuksiin, mutta se voidaan kokea myös torjuvana. Musta tuo helposti kantajaansa raskautta, joten sen käytön suhteen kannattaa olla tietoinen.

Harmaa

Harmaaseen liittyy arkisuus, ujous ja vaatimattomuus. Se ei ota kantaa, vaan heijastaa neutraalisuutta. Harmaa rauhoittaa, mutta voi myös masentaa, joten sen käyttöä kannattaa annostella.


Lähteet: Richard Webster: Värimagia, Delfiini Kirjat 2013, Värit ovat voimaa – Namaste.fi

Lue myös nämä