Klikkaa Smartumin sivustolle Top bar icon Top bar logo
Hyvinvointi

Astu Stageen

Aitoa asiaa hyvinvoinnista. Seuraa, osallistu, innostu, bloggaa ja rokkaa. Tarkkaile katsomosta tai nouse itse lavalle!

Yhdistä liikunta työmatkaan

Työmatkalla polkupyörällä asfalttitiellä.

Työmatkaliikunnan voi aloittaa pienin askelin.

"Aluksi voi vaikka jäädä bussista pysäkki tai pari ennen työpaikkaa ja kävellä loppumatkan. Lyhkäisillä lenkeillä voi aloittaa, mutta niitä pitää tehdään säännöllisesti. Pari kolme kertaa viikossa riittää, ja siitä voi sitten tihentää", sanoo Resistantia-valmennuspalvelun valmentaja Esa Skyttä.

"Kävelykenkiin kannattaa satsata, ettei tule rasitusvammoja. Nykyisin saa myös hyviä kävelylenkkareita."

Liikunnan ja työmatkan yhdistäminen on yhä yleistyvä trendi. Pyöräily ja kävely ovat suosituimmat työmatkaliikunnan muodot.

"Työmatkaan on kätevää yhdistää liikunta, etenkin jos illalla ei välttämättä kerkeä. Monet yritykset tukevat työntekijöidensä liikkumista. On kaikkien etu, että ihmiset ovat paremmassa kunnossa. Aika monessa yrityksessä on järjestetty säilytystiloja polkupyörille."

Työmatkalla ei ole tarkoitus liikkua kieli vyön alla.

"Rasitus on hyvä pitää maltillisena, kun kyse kuitenkin on kunnon rakentamisesta. Kunnon kasvaessa voi paluumatkalla tehdä reippaampia lenkkejä. Normaalin puolen tunnin työmatkan voi sakkolenkillä pidentää tunnin mittaiseksi, niin saa samalla kovemmankin treenin tehdyksi."

Esa kertoo, että varusteisiin pitää satsata. Kilpapyörän sijasta matka sujuu jouhevammin esimerkiksi maasto- tai cyclocrosspyörällä, jotka soveltuvat hiekkaosuuksille ja katukivetysten ylittämiseen. Vaatteita on hyvä olla yksi kerros eri keleille. Sää voi vaihtua aurinkoisesta aamusta sateiseksi syysiltapäiväksi, jolloin lyhythihaisessa asussa kylmyys hiipii jäseniin.

"Pyöräpaidan taskuun mahtuu yllättävän paljon varusteita: tuuliliivi, irtohihoja ja -puntteja sekä pitkiä hanskoja on hyvä pitää varalta mukana. Myös pyöräilyyn sopivia reppuja löytyy."

Sähköavusteinen polkupyörä on kasvattanut suosiotaan jo Keski-Euroopassa. Suomessa e-biket ovat olleet ensiksi postinkuljettajien apuna raskaiden kuormien kuljetuksissa jyrkissä ylämäissä.

"Monella voi jolla jalkaongelmia, mutta e-biken avulla he voisivat jatkaa pyöräilyharrastusta. Niitä täytyy polkea, mutta ylämäissä moottori aktivoituu ja helpottaa polkemista."

Työmatkoilla voi edetä ihan omat fiiliksen mukaan.

"Jos on nätti kesäaamu, ei kannata pidätellä suitsista vaan antaa mennä. Tai sitten voi edetä rauhallisemmin ja nauttia maisemista."

Lue myös nämä